Dönüşüm Çevre Danışmanlık

Blog

Çöpten sanat eserleri yaratıyorlar

Antalya’nın Demre ilçesinde, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün 3 yıl önce açtığı kursta eğitim alan kadınlar, sanayi sitesi, piknik alanları ve deniz kıyısından topladıkları çöplerle sanat eserleri yaratıyor.

Atıkları tabloya dönüştüren kadınlar, Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Özel Çevre Hizmet Ödülü’nün sahibi oldu.
Demre Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğü tarafından 3 yıl önce açık hava atölye çalışmaları kursu açıldı.

Özellikle ev kadınlarının ilgi gösterdiği kursta, kursiyerlere atık malzemelerden, heykel, resim ve çeşitli süs eşyaları yapma eğitimi verildi.

Kursiyerlerden eczacı Nurcan Çetinkaya ile ev kadınları Belgin Yapıcı ve Nurten Yalçın, 2 yıl boyunca devam ettikleri kursta, doğadan toplanan atık malzemelerle heykel ve resim yapmayı öğrendi.

Kursu geçen yıl başarıyla tamamlayan 3 kadın, yeniden Demre HEM Müdürlüğü’nde bir araya gelerek topladıkları atıklardan sanat eserleri yaratmak için kolları sıvadı.

HEM Müdürlüğü’ndeki küçük bir atölyede çalışmaya başlayan kadınlar, deniz kıyısı, piknik alanları ve parklara atılan çöpleri topladı. Kadınlar, ayrıştırdıkları çöplerle tablolar yaptı.

Çalışmalarıyla sanatseverlerin dikkati çeken Nurcan Çetinkaya, Belgin Yapıcı ve Nurten Yalçın, hem sanat eserleri yaratıyor hem de çevrenin korunmasına dikkati çekti.

Sergiye katılacaklar

Çevre kirliliğine dikkati çekmek için çeşitli sergiler açan 3 kadın, Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Özel Çevre Hizmet Ödülü’ne layık görüldü.

Çevre Hizmet Ödülü’nü alan Çetinkaya, Yapıcı ve Yalçın, eserlerini kısa süre sonra Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlenecek bir sempozyumda da sergileyecek. Ardından İstanbul’da sergiye katılacak olan kadınlar, yaptıkları tablolarla çevre kirliliğine dikkati çekmeyi amaçlıyor.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Nurcan Çetinkaya, eserlerinde kullandıkları atıkların tamamını doğadan topladıklarını kaydetti. İnsanların başta kendileri olmak üzere tüm canlıların yaşam alanına zarar verdiğini savunan Çetinkaya, “Amacımız atık malzeme kullanılarak yapılan tablolarla çevre kirliliği konusunda farkındalık yaratmak. Ne kadar çok tükettiğimizi, çevreyi ne kadar çok kirlettiğimizi bir kere de sanatla hatırlatmak istiyoruz” dedi.

çöpten-eser

Çevre adına yapıyor

Çevre konusundaki her türlü sosyal sorumluluk projesinde yer almaya çalıştıklarını belirten Belgin Yapıcı, “Bu atölyede keyifli vakit geçiriyoruz. Ayrıca çevreye verdiğimiz zarara dikkat çektiğimiz için de ayrı bir keyif alıyorum” dedi.

Kadınlara çağrı

Atıklara hayat veren Nurten Yalçın da, gelişigüzel sokağa attıkları çöpleri bir araya getirerek tablolar yaptıklarını anlatırken, “Bunları yaparken büyük keyif alıyoruz. Her kadının çevre için bu işe el atması gerekiyor. İhtiyaç duyulan malzemeler doğada yeterince var. Deniz kıyısında, parklarda, piknik alanlarından atık toplayarak bu tabloları yapıyoruz” diye konuştu.

Her eve bir tablo

Demre HEM Müdürü Haydar Yalçın ise, 2 yıldır devam eden kursa devam eden kursiyerlerin çevresel atıkları sanata dönüştürdüğünü söyledi.

Bu alanda halen eğitim verdiklerini anlatan Yalçın, “Buradaki amacımız, çevre duyarlılığı bilincini geliştirmek. Amacımız sokağa, deniz kıyısına veya parklara atılan çeşitli atık maddelerden yapılan sanat eserlerini her evin duvarına asmak. Böylece çevre duyarlılığını geliştirebiliriz” dedi.

Kaynak: cnnturk.com

Kategori: Güncel